Loading...
БЛИЗНАЦИ 2018-06-20T22:16:32+00:00

Project Description

Независимо дали решите бебетата да спят в едно и също легло или поотделно, рискът от SIDS ще бъде значително по-малък, ако следвате всички съвети за безопасен сън при всяко едно от бебетата.

Каквото и да решите относно това дали близнаците да спят в едно легло или не, всички съвети за по-безопасен сън трябва да се следват за всяко бебе, както по време на съня през деня, така и през нощта.

Спазвайте следните основни препоръки:

  • Слагайте бебетата да спят по гръб,
  • Не пушете по време на бременноста и в близост до бебетата след раждането,
  • Използвайе плоски, твърди и водоустойчиви матраци

Често задавани въпроси

Мога ли да спя в едно легло с близнаците си?

Най-безопасното място за сън на бебето е в собственото му креватче. Споделянето на легло с възрастен е значителен риск за бебета родени преждевременно или с ниско тегло при раждане, което е често срещано при близнаци.

Съвместното спане е особено опасно, ако Вие или Вашият партньор пушите (дори и да не пушите в спалнята), сте пили алкохол или сте взели наркотици (включително лекарства, които може да ви направят сънливи) или сте много уморени.

Можете да намерите допълнителна информация на нашата страница за съвместно спане.

Ако близнаците ми са спали заедно в родилното (или NICU отделението), не трябва ли да продължа това и у дома?

Преждевременно родени или близнаци с ниско тегло често спят в непосредствена близост един до друг в интензивното отделение за новородени, за да се наподоби вътрематочната среда и да се подобри развитието на жизненоважни функции като сърдечен ритъм и дишане.

След като Вашите бебета бъдат изписани, те трябва да спят според съветите за безопасен сън за всички бебета.

Педиатърът ми каза, че е по-добре близнаците да спят в едно и също легло, отколкото да спят отделно. Защо?

Ние бихме насърчили съвместното легло на близнаците, за да можете да споделите стаята с тях, ако имате ограничено пространство. Споделянето на стая с Вашите бебета е наистина важна мярка, която можете да предприемете, за да намалите риска от SIDS.

Има обаче и други причини, поради които бихте искали близнаците Ви да спят в едно легло. Според някои проучвания, поставянето на близнаци в едно и също легло може да им помогне да регулират температурата на тялото и цикъла на сън, както и може да ги успокои.

Четох, че бебетата се нуждаят от отделни легла/места за сън, след като започнат да се преобръщат и да се движат в леглото самостоятелно. Какво е най-доброто нещо да направя, ако нямам място за две легла в стаята си?

Понякога може да е трудно в практически смисъл да се придържате към всички препоръки за по-безопасен сън, особено ако нямате достатъчно пространство.

Ако не можете да поставите две отделни легла за близнаците в спалнята си – то тогава може да оставяте вратите отворени между Вашите помещения или може би да се редувате с партньора си, за да спите с близнаците в детската стая.