Loading...
Завивките 2018-06-20T22:15:52+00:00

Project Description

Завивиките играят основна роля сред факторите, които могат да доведат до прегряване на бебето. Първо, завивкте, които за нас възрастните са подходящи в повечето случаи се оказват твърде дебели за бебето. Новородените нямат все още напълно развити потни жлези и не могат сами да регулират температурата на тялото си (така както възрастните могат), следователно вероятността от прегряване под дебелите пухени завивки на мама и тате е огромна.

Всъщност, за учудване на много млади родители, използването на свободностоящи завивки от типа на одеяла, чаршафи или детски постели не е препоръчително. Даже не само, че не е препоръчително, но всички актуални публикации по темата съветват такъв вид завивки изобщо да не се използва. Първо защото може лесно да се стигне до прегряване, както вече споменахме и второ, защото рискът от задушаване също е много голям. Едно малко бебе (дори и новородено) все още не може да се преобръща по корем, но е напълно възможно шавайки в креватчето и махайки с ръчички да се “самозавие” през глава без да може след това да се отвие, тъй като това се едни нереголируеми движения. В момента, в който бебето започне и да “хваща” и свива юмруче, то придърпването на свободностоящото одеялце и завиването през глава представлява една напълно реална опасност.

Използвайте спално чувалче

Това, в което експерти и лекари са единодушни е, че най- сигурният начин за спане на бебето е то да спи в спално чувалче и то задължително от най- ранна възраст, т.е. от новородено.

Използвайки точната големина и дебелина чувалче, драстично се намалява опасността от претопляне и прекомерно завиване, както и разбира се опасността от измръзване. Чувалчето е подходящо не само за нощния сън, но и за съня през деня.

Чувалчето обаче, само по себе си, също трябва да е съобразено с нуждите на Вашето дете.

Големината на чувалчето

Един от най- важните критерии за сигурност е точният размер на чувалчето. Той трябва да е напълно съобразен с височината на бебето. Голяма грешка е да се купува по-голям размер с цел детето да може да го носи по-дълго време. Основният проблем на големия размер е, че детето може да се изхлузи вътре в него, което крие същата опасност както при одеялата.

Също така, един прекалено широк чувал няма да приляга добре към тялото на детето и ще доведе до загуба на топлина. Важно е деколтето и отворите за ръчичките да са достатъчно големи, че да не стягат и на детето да му е удобно, но и същевременно да не са прекалено големи.

В този случай, при традиционните чувалчета за бебета, от голяма помощ са двата реда тик-так копчета при раменете, защото те допълнително позволяват по-финни корекции спрямо нуждите на детето. За новородените са най-удачни чувалчета, при които може да се коригира размера на отвора за ръчичките, отново с тик-так копчета.

Дебелината на чувалчето

От огромно значение, освен точният размер, е и изборът на подходяща дебелина. Дебелината при чувалчетата се измерва в тогове, което всъщност е мерителна единица за топлообмен, като най-разпространетите единици са 2,5 тог, 1 тог и 0,5 тог. Много е важно да знаете какъв тог чувалче купувате, защото от това зависи и с какви дрешки ще го комбинирате. В случай, че не сте сигурни относно дебелината на Вашето чувалче (ако не е ясно упомената в описанието на продукта), обърнете се към производителя или се спрете на чувалче с ясно обозначен тог.

Принципно, колкото е по- голям тогът, толкова е по- дебел чувалът и подходящ за по-ниски температури. Повечето-производители на спални чувалчета с ясно обозначение на дебелината са единодушни, че чувалчетата от 2.5 тог са подходящи за целогодишна употреба като се набляга на зимните месеци, а чувалчетата от 1 тог да подходящи за преходните сезони и лятото, тъй като те са доста по-тънки.  Съобразете чувалчето с температурата на стаята

Основно правило е да се вземе в предвид стайната температура на помещението, в което спи детето, а не сезонът навън. Например, ако навън е лято и е над 25C, но вкъщи използвате климатик и подържате 21C, то тогава подходящият за вас чувал е с дебелина 2.5 тог.

Информацията, която сме публикували за Вас е с цел да  добиете представа относно връзката между тог и стайна температура и е ориентировъчна. В зависимост от производителя на спалното чувалче е възможно да има отклонения.

Консултирайте се с производителя на Вашето спално чувалче, за да сте сигурни.

Тог                         Стайна Температура

2,5 tog                                   18-22C

1 tog                                      22-25C

0.5 tog                                  25-28C

С какви дрешки да комбинирам спалното чувалче?

В зависимост от дебелината на чувалчето и от стайната температура можете да се спрете на различни комбинации от дрешки. Например, при стайна температура от 21C можете да изберете чувалче с дебелина 2.5 тог, което да комбинирате с боди с дълъг ръкав или да се спрете на по- тънкото чувалче (1 тог), но за сметка на това да го комбинирате с боди с дълъг ръка и добавите пижамка. Графиката, която сме публикували за Вас цели да Ви ориентира в избора на подходяща комбинация. Моля, консултирайте се с производителя на Вашето чувалче, за да сте сигурни, че неговите препоръки са идентични.

Source: https://angel-baby.eu/en/content/12-size-tog-guide

Винаги проверявайте вратлето на детето

Имайки предвид, че комбинациите от стайна температура, дебелина на чувалчето и дрешки са препоръчителни, всяко бебе е различно и затова е много важно периодично да проверявате дали не му е прекалено топло. Поставете ръка върху коремчето му, пипнете отзад вратлето и ако кожата е топла или косичката леко запарена и мокра, то на детето му е прекалено топло.