Loading...
КРЕВАТЧЕТО И МАТРАКЪТ 2018-06-20T22:17:15+00:00

Project Description

Бебетата са изложени на по-висок риск от SIDS, ако им се покрият главите, така че е най-безопасно бебешкото креватче да бъде опразнено от всякакви предмети като например обиколници, играчки и необезопасено спално бельо. Излишните предмети в детското креватче също могат да увеличат риска от злополуки.

Бъдещите родители вече имат достъп до огромно разнообразие от бебешки продукти и често им е трудно да преценят, какво е наистина необходимо на бебето и от какво всъщност нямат нужда. Нашият съвет е прост: най-безопасното креватче е празното креватче.

Съвети относно избора на продукти за спане за Вашето бебе

Съществуват данни, че бебетата са изложени на по-висок риск от SIDS, ако са им покрити главичките. Някои аксесоари, добавени към креватчето, може също да увеличат риска от покриване на главата. Излишните елементи в детското креватче допълнително могат да увеличат риска от злополуки.

Въпреки, че доказателствата за ролята на конкретни артикули не са широко достъпни, има смисъл да бъдете възможно най-предпазливи.

Затова препоръчваме бебетата да спят в детски кошници или креватчета, които да са възможно най-празни, като се спазват следните препоръки:

Без възглавници и юргани;
Без обиколници;
Без меки играчки;
Без необезопасено спално бельо;
Без продукти (като клинове или ремъци), които да държат бебето Ви в една позиция за сън.

Няма продукт, който да може да намали риска от SIDS

Не можем да коментираме отделни продукти, но съветваме родителите да прочетат съветите за безопасност, когато правят своя избор. За съжаление няма продукт, който да намали риска от SIDS и съветваме родителите да бъдат предпазливи по отношение на всеки продукт, който има такива претенции.
Също така насърчаваме родителите да проверят дали всеки продукт, който купуват, е преминал необходимите проверки за безопасност и да спазват указанията на производителя за употреба и грижа за продукта.

Използвайте здрав, плосък и водоустойчив матрак в добро състояние.

Трябва да използвате твърд и плосък матрак, който е защитен с водоустойчив протектор. Това ще Ви помогне да подържате матрака чист и сух.

Уверете се, че матракът на бебето Ви е в добро състояние и че той отговаря на размера на коша или леглото.

Избягвайте използването на меки или обемисти завивки

Не завивайте бебето над нивото на раменете!

Не забравяйте да махнете всички меки играчки от леглото, когато доиде време за сън.

Възглавниците могат да увеличат риска от SIDS

Възможно е самото използване на възглавници да увеличи вероятността от възникване на SIDS до 2,5 пъти. Ако възнамерявате да използвате възглавница за бебето си поради безпокойство от плагиоцефалия (или “синдром на плоската глава”), то тогава можете да се възползвате от техники, които биха могли да избегнат плагиоцефалията без да увеличат риска от SIDS.

Препоръчваме бебетата да имат достатъчно време под надзор за игра по корем, за да се сведе до минимум времето, прекарано по гръб.

Избягвайте да оставяте бебето да спи продължително време в кошчета за кола и други ограничаващи движенията му места.

Нашият съвет за използване на матраци втора употреба

Много чсто хората предпочитат  да използват матрак втора ръка от приятели или от предишните си деца. Има някои изследвания, които откриват повишен риск от SIDS при използване на матрак втора употреба, донесен отвън в семейния дом, въпреки че ясна връзка все още не е доказана.

За да намалите този риск, ако решите да използвате матрак втора употреба, уверете се, че матракът е бил напълно защитен от водоустойчив протектор, по него няма разкъсвания и е в добро състояние. Матракът също така трябва да е твърд и плосък, за да може Вашето бебе да спи спокойно.

Премахнете обиколиците

Обиколниците за детски легла могат да създадат риск от злополука, когато бебето вече може да се претъркулва и да се движи в леглото. Имало е голям брой случаи в Обединеното кралство и в чужбина, където кърмачетата са се оплели във връзките или са паднали докато са се опитвали да се  изправят, държейки се за обиколниците.

Един обикновен матрак в леглото, без обемни завивки и обиколници е най-безопасното място за спане на Вашето бебе.

Често задавани въпроси

Стаята ни е много малка и можем само да поберем легло за пътуване. Това безопасно ли е?

Същите правила за “по-безопасен сън” се отнасят за преносимите кошарки. Те трябва да имат твърда рамка и основа, както и твърд, плосък матрак, покрит с водоустойчив материал.

Матраците за преносимите кошарки/легла често са по-тънки и се чувстват по-твърди от тези в постоянно креватче, но не се изкушавайте да поставите сгънати одеяла или юрган под бебето, за да ги направите “по-удобни”. Това единствено би увеличило риска от SIDS, без непременно да допринесе за по-голям комфорт на бебето.

Ако сте много притиснати от гледна точка на пространството в къщи, може да се наложи да пренаредите мебелите в стаята, за да се уверите, че леглото на бебето Ви не се намира срещу радиатор, не е изложено на пряка слънчева светлина и също така е на разстояние от връзките на щори и други подобни опасности.

Подариха ни използвани кошара и матрак. Безопасно ли е да се използват за новороденото?

По принцип бихме препоръчали като най-безопасно да имате нов матрак за всяко бебе, въпреки че знаем, че това не винаги е възможно.
Съществуват известни доказателства, които сочат, че използването на матрак от друг дом може да увеличи много слабо риска от внезапна смърт при новороденото. Когато използвате собствен матрак за втори (или повече) път, уверете се, че той все още е твърд и плосък, без разкъсвания или дупки, и не e огънат на места. Почистете внимателно водоустойчивия протектор (или го заменете с нов) и се уверете че матракът е сух и чист преди да го използвате в леглото на Вашето бебе.

Мога ли да сложа близнаци в едно и също легло?

Няма доказателства, че поставянето на близнаци на едно и също легло в ранните месеци ги поставя в по-голям риск от внезапна смърт на новороденото.
Има обаче някои неща, които можете да направите, за тяхната безопасност:
Никога не слагайте едновременно близнаците в кошница или в малко легло, тъй като те могат да прегреят в ограниченото пространство.
Ако сте избрали да спят едно до друго в едно креватче, направете това само в ранните седмици, когато няма опасност да се претърколят един към друг или един върху друг.
Също така е възможно, още от самото начало, да ги поставите в противоположните краища на леглото, всеки от тях с крака допрени до таблата на съответния край на леглото. Следователно, всеки близнак да бъде с отделна, добре подпъхната под матрака завивка (не свободностояща) или всеки да бъде в спално чувалче.

Не поставяйте навити кърпи или други предмети между главите им.

Когато близнаците станат достатъчно големи, за да се претуркулват сами, тогава вече те трябва да бъдат преместени в отделни детски легла. Всички препоръки за по-безопасен сън трябва да се следват, независимо дали бебетата са в леглото или не.

Добре ли е бебето ми да спи в столче за кола?

Няма проблем Вашето бебе да заспи в столчето за кола, но щом се приберете у дома, бихме Ви посъветвали да преместите бебето на обичайната твърда и равна повърхност, където то да продължи своя сън. Нашият съвет е, че най-безопасното място за съня на Вашето бебе – както през деня, така и през нощта – е в кошарка или в кошница в стая, заедно с Вас за първите шест месеца.

Важно е редовно да проверявате бебето си, когато спи.

Ако бебето Ви пътува в кола, трябва задължително да се постави в подходящо столче за кола, закрепено за седалката на автомобила, обърнато назад и за предпочитане да е в полезрението на възрастен. Бъдете внимателни, бебето Ви да не се нагрее твърде много и свалете връхните дрехи –якета, палта, шапки, когато влезете в колата.

При дълги пътувания с автомобил спирайте за почивки, така че бебето Ви да не е в столчето за кола за продължителен период от време (някои производители препоръчват максимален период от 2 часа престои в столчетата за автомобил).

Недоносените бебета, които могат да се изхлузят и свлекат в столчето, се нуждаят от особено внимание при пътуване.

Посъветвайте се с производителя на столчето Ви за автомобил за всички указания за безопасност относно конкретния модел, който използвате.

Препоръчителни ли са бебешките хамаци?

Най-безопасното място за съня на Вашето бебе е на твърда и плоска повърхност, която е отделна зона за спане, като например креватче или кошарка.