Loading...
КЪРМЕНЕТО 2018-06-20T22:17:08+00:00

Project Description

Кърменето намалява риска от SIDS. Кърменето за само няколко дни е по-добро от никакво, но препоръчаното време е минимум 6 месеца.

Препоръчва се кърменето да продължи и след шестия месец, докато майката и бебето преценят, че е време за отбиване.
Кърмените бебета имат по-малък риск от SIDS.

Още през 1965 г. е било показано, че бебета на възраст под 3 месеца, които са починали от SIDS, е по-малко вероятно да са били кърмени. Оттогава многобройни проучвания подкрепят защитните ефекти на кърменето, като един общ преглед показва, че кърменето намалява честотата на SIDS на половината.
Дори кратък период на кърмене може да се отрази много положително на Вашето бебе. Доказано е, че както частичното, така и цялостното кърмене са свързани с по-ниска честота на SIDS, но цялостното кърмене е свързано с най-нисък риск.


Често задавани въпроси за кърменето

Храненето с шише увеличава ли риска от SIDS?

Кърменето може да намали риска от SIDS, но ако храните бебето с шише и следвате всички останали съвети и препоръки за по-безопасен сън, то тогава, за щастие, вероятността е изключително ниска.

Безопасно ли е да кърмя, ако пуша?

Кърменето има много предимства и независимо дали Вие сте пушач или не, това е най-добрият начин за хранене на Вашето бебе. Насърчаваме пушачите да кърмят, но пушенето има свои собствени рискове, с които трябва да сте наясно.

Използване на електронни цигари в близост до бебето

Понастоящем няма проучвания, свързани с електронните цигарите и SIDS, но използването им изглежда е много по-безопасно, отколкото да продължите да пушите, както по време на бременността, така и след раждането на бебето Ви. Тъй като няма конкретни проучвания за употребата на електронни цигари и SIDS, препоръчваме да не ги използвате в близост до бебето и да не го слагате във Вашето легло след употребата им.