Loading...
ПОЗИЦИИ ЗА СЪН 2018-06-20T22:18:21+00:00

Project Description

Винаги слагайте бебето да спи по гръб – и при дневен и при нощен сън, тъй като рискът от SIDS е особено висок за бебета, които са слагани да спят по корем или настрани.

Спането на бебето по гръб (известно като поза “по гръб”) всяка нощ е най-важната предпазна мярка, с която може да предприемете, за да сте сигурни, че бебето Ви спи възможно най-безопасно. Съществуват безспорни доказателства от цял ​​свят, които показват, че спането на бебето по гръб в началото на всеки сън или дрямка (денем и нощем) значително намалява риска от синдрома на внезапната смърт при кърмачетата (SIDS). 

Важни неща, които да запомните

Винаги трябва да поставяте бебето да спи по гръб, а не по корем или настрани (освен ако Вашият лекар не ви е препоръчал по медицински причини да го направите).

Ако бебето се обърне по корем: Ако бебето Ви се обърне по корем, трябва да го сложите отново по гръб. Когато бебето Ви може да се превърта по гръб и отново по лице самостоятелно – може да бъде оставено да намери собствена удобна позиция.

Значението на рутината за намаляване на риска от SIDS: Най-добрият начин да се уверите, че бебето ви спи по гръб, е да започнете да го слагате за сън по гръб от първия ден и да продължите да го правите при всеки дневен и нощен сън. Също така е важно това да стане обичайна практика за сън, тъй като бебетата, които обикновено са спали по гръб, но понякога спят и по лице, са изложени на голям риск от внезапна смърт. 

Често задавани въпроси

Бебето ми е родено преждевременно и е спало по лице в болницата, може ли да продължи да спи по лице и в къщи?

Някои бебета, които са родени много преждевременно и са прекарали известно време в неонатално отделение, може да са спали по лице по медицински причини. Не забравяйте, че бебетата в неонатално отделение са под постоянно наблюдение. Когато бебето Ви се прибере в къщи, то трябва да спи по гръб. За бебета може да се окаже трудно да се приспособят да спят в позиция различна от тази, в която са свикнали да спят, така че бъдете упорити и говорете с Вашия педиатър, ако имате притеснения. Спането по лице трябва да продължи само при наличието на текущи медицински причини и по съвет на Вашия педиатър.

Дали бебето, което спи по гръб, е по-вероятно да се задуши от собственото си повръщане?

Някои родители се притесняват, че ако бебетата спят по гръб, те ще бъдат изложени на по-голям риск от задушаване, в случай, че повърнат част от приетото мляко/храна. Това притеснение до този момент не е подплатено с медицински факти.

Майка ми казва, че съм спала по лице и такава е била прктиката тогава. Защо сега се е променила?

Много родители са спали по корем като бебета, тъй като такива са били съветите преди 1991 година. Научните изследвания показват, че рискът от SIDS е много по-висок, когато бебето е поставено да спи по лице. Знаем, че в началото на 90-те години хиляди бебета по цял свят умират внезапно и неочаквано всяка година. Причината, поради която броят на смъртните случаи е много по-нисък, се дължи на новите препоръки, които се следват от родителите, като например спането по гръб. 

Бебето ми обича да спи по корем. Как да го обърна по гръб без да се събуди?

Много родители казват, че бебето им предпочита да спи по корем. Ако дадено бебе има избор, може да предпочете тази позиция, но за съжаление това не е безопасно! Ето защо насърчаваме всички родители да слагат бебетата си за сън по гръб от първия ден. Може да е трудно да приучите бебето да спи по гръб – ще бъде по-лесно ако го слагате по груб още докато то е будно, вместо да изчаквате да запи в ръцете Ви например. Бъдете упорити, в крайна сметка то ще свикне.

По-добре ли е за бебета с рефлукс да спят по лице?

Всички бебета трябва да спят по гръб, освен ако Вашият лекар не е препоръчал друго поради наличието на медицинска причина. Ако бебето Ви има рефлукс или някакво друго здравословно състояние, говорете с Вашия лекар относно това, какво би било най-доброто решение в този случай. Не трябва да оставяте бебто да спи по лице, освен ако не сте посъветвани да го направите от медицински специалист.

Ще помогне ли възглавница против обръщане да намали риска от SIDS?

Не е необходимо да използвате каквото и да е оборудване или навити одеяла, за да държите бебето си на едно място, освен ако не сте били посъветвани от здравен специалист за конкретно медицинско състояние. Много по-безопасно е бебето Ви да бъде в леглото си само с чаршафи или одеяла, а не с допълнителни предмети, които могат да бъдат издърпани върху лицето му или да причинят злополука. Тъй като бебетата стават по-силни, те се учат да се движат и да се преобръщат.