Loading...
СПОДЕЛЕНО СПАНЕ 2018-06-20T22:18:32+00:00

Project Description

Някои родители избират да спят заедно с бебетата си. Това означава, че бебето споделя същото легло с възрастни през по-голямата част от нощта, а не просто за да бъде утешено или нахранено.

Кога не трябва да споделяте спането с Вашето бебе

Важно е да знаете, че има много обстоятелства, при които споделянето на легло с Вашето бебе може да бъде много опасно.

Споделянето на легло увеличава шансовете за SIDS и е особено опасно, ако:

– Вие или Вашият партньор пушите (дори и да не пушите в спалнята);

– Вие или Вашият партньор сте пили алкохол или сте взели наркотици (включително лекарства за спане);

– Вие сте изключително уморени;

– Вашето бебе е родено преждевременно (37 седмици или по-малко);

– Вашето бебе е родено с ниско тегло (2,5 кг или по-малко);

Никога не трябва да спите заедно с бебето си, ако някоя от горните точки се отнася за Вас.
Трябва да бъдете особено внимателни, когато храните бебето, ако сте в положение, в което и двамата може да заспите в леглото.

Никога не заспивайте на диван или на кресло с Вашето бебе

Спането на диван или кресло с бебето може да увеличи риска от SIDS с 50 пъти.

Ако решите да споделите спането с Вашето бебе

Независимо от посоченото родителите могат да изберат да споделят леглото със своето бебе. Ако това е Вашият избор, важно е да сте информирани как да намалите рисковете:

  • Уверете се, че в леглото няма възглавници, чаршафи, одеяла или други предмети, които биха могли да възпрепятстват дишането на бебето или да причинят прегряване. Висок процент от кърмачетата, които умират в резултат на SIDS, се намират с глава, покрита от свободностоящш спално бельо/завивки.
  • Следвайте всички наши други препоръки за по-безопасен сън, за да намалите риска от SIDS.

Най-безопасното място за спане на Вашето бебе през първите 6 месеца е в отделно детско кошче или кошница в същата стая с Вас.

Често задавани въпроси

Притеснявам се, че мога да заспя в леглото, докато кърмя през нощта бебето ми. Това нормално ли е?

Кърменето намалява риска от SIDS, така че ние винаги ще се опитаме да Ви помогнем да измислите начин да продължите кърменето по възможно най-безопасния начин. Ако смятате, че може да заспите, защото лежите, опитайте се да нахраните бебето в седнало положение или станете от леглото, когато кърмите. Също така е много важно да не заспивате случайно с бебето си на дивана. Ако се опасявате, че това може да се случи, поставете бебето на безопасно място за сън. Докато кърмите, помолете партньора си остане буден, кърмете в различно положение, при което сте уверени, че не може да заспите.

Бебето ми не се чувства удобно в леглото си и спи добре само в нашето леглото. Помогнете!

За съжаление не е лесно със сигурност да знаете, къде бебето спи най-добре, докато не сте изпробвали поне няколко пъти различните варианти! Бебетата могат да свикнат с различни места за спане, но това може да отнеме известно време. Много родители, които са споделяли своето легло с бебето си вярват, че то спи там най-добре, но след като преместят бебето в собственото му креватче и му дадат възможност да свикне на новото място, се убеждават, че всъщност бебето спи много по-добре само. Много често то започва да се върти по-малко и да се буди по-рядко. Възможно е детето да запива по-бързо във Вашето легло, но това най-вероятно се дължи не на факта, че му е по-удобно, а по-скоро на това, че усеща Вашата близост и това го успокоява и му помага да заспи по-бързо. Опитайте да преместите леглото му близо до Вашето легло, за да може да поставите ръката си върху него, ако е необходимо, и то отново да знае, че сте наблизо.

Трябва ли да споделям легло с бебето, за да кърмя успешно?

Няма доказателства, че трябва да споделяте леглото с бебето, за да кърмите успешно. За нощно хранене е лесно да пренесете бебето във Вашето легло, за да го нахраните или да го успокоите, но бебетата са в най-голяма безопасност, когато ги върнете в тяхното си легло, за да спят.

Съветвате ли ни да не споделяме леглото с бебето?

Ние не казваме на родителите никога да не споделят леглото с бебето. Въпреки това,  се опитваме да дадем на родителите най-добрия съвет, който можем, така че те да знаят, какво никога не трябва да правят и какви са най-безопасните начини да се грижат за бебето си.