Loading...
ТЕМПЕРАТУРАТА 2018-06-20T22:18:04+00:00

Project Description

Важно е да се уверите, че стаята на Вашето бебе е с комфортна температура – не е твърде топла или студена. Рискът от SIDS е по-висок при бебета, които са претопляни, затова се старайте да поддържате стайната температура между 18 и 22 ° C

Лекарите препоръчват да подържате стайната температура между 18° и 22 ° C. Тази температура и една лека завивка или подходяща дебелина спано чувалче е най-комфортна и безопасна за спане на бебето.

Използвайте стаен термометър

Трудно е да се прецени температурата в стаята, така че използвайте стаен термометър, в помещението, където спи бебето Ви.

Нашият съвет за дрехи  и спално бельо

Бебетата, които не са добре, се нуждаят от по-малко, а не от повече завивки и/или дрехи. Бебетата не трябва да носят шапки на закрито, нито да спят под юрган или пухени завивки.

Често задавани въпроси

Как мога да проверя дали на бебето му е твърде горещо?

Всяко бебе е различно и съветите ни за стайна температура са орентировъчни. Така че е важно да следите за прегряване, като редовно проверявате бебето. Най-добрият начин да проверите температурата на бебето е да поставите ръката си върху кожата на корема и да прецените дали не е прекелно топло. Проверете също и вратлето дали не е запарено. Не използвайте ръцете или краката у като ориентир, тъй като те винаги ще се чувстват по-хладни от останалата част от тялото му. Ако на бебето му е прекалено горещо, ще почувствате, че кожата е гореща, леко влажна, изпотена или запарена и ще трябва да премахнете един или повече слоя спално бельо или завивки.

Притеснявам се от прегряване на бебето ми при топло време, какво мога да направя?

Разбираме колко трудно е да поддържате температурата в помещението на бебето между идеалните 18-22⁰C през по-топлите месеци, знаейки, че прегряването може да представлява риск. Ако стаята, в която бебето спи, е трудно да се охлади, следвайте “летните правила” за по-леки завивки  и дрехи и отворете вратата на спалнята и прозореца, ако е безопасно да го направите. Можете също така да използвате вентилатор, за да охладите стаята, но не го насочвайте директно към бебето. Важно е също така да се уверите, че бебето Ви поема достатъчно течности, ако са хранени с бутилка, като предлагате охладена, преварена вода на бебета под шест месеца или обикновена вода за бебета над 6 месеца. Бебетата, които са изцяло само на кърма не се нуждаят от допълнителна вода, докато не започнат да ядат твърда храна.

Моят дом е под идеалната температура през зимата, трябва ли да държа включено отоплението през цялата нощ? 

Рядко е необходимо да поддържате отоплението си цяла нощ и добавянето на допълнителен слой дрехи обикновено ще помогне. Не забравяйте да не използвате шапка за Вашето бебе, когато то е на закрито, тъй като то се охлажда чрез главата. Това е много важно за регулиране на телесната му температура. Ако смятате, че Вашият дом е твърде студен и искате да оставите отоплението през цялата нощ, уверете се, че е настроенo на температура не по-висока от 22 ° C.

Защо бебетата, които не са добре, се нуждаят от по-малко слоеве дрехи или завивки?

Когато бебетата не се чувстват добре и имат температура, те могат да бъдат по-топли от обикновено. Важно е да бъдат по-леко облечени и завити, така че да имат възможност да понижат температурата на тялото си. Не се изкушавайте да обличате или завивате болно бебе повече от обичайното. Ако бебето ви показва признаци на значимо неразположение, веднага потърсите медицинска помощ.