Loading...
ЦИГАРИТЕ 2018-06-20T22:16:52+00:00

Project Description

Пушенето на цигари по време на бременност или след раждането могат значително да увеличат риска от SIDS за Вашето бебе. Научните доказателства показват, че около 30% от внезапните смъртни случаи при бебета могат да бъдат избегнати, ако майките не пушат, докато са бременни.

Като към този процент добавим и рисковете от пушенето около бебе вкъщи, това означава, че тютюнопушенето може да бъде свързано с 60% от внезапните смъртни случаи при новородените.

Как да предпазите бебето от дима

  • Вие и партньорът Ви трябва да се опитате да не пушите по време на бременността и след раждането;
  • Трябва също така да държите бебето си извън зони, в които се пуши. Не позволявайте на хората да пушат близо до бебето Ви и Вие не пушете в дома си, колата и други места, в които бебето Ви прекарва време;
  • Ако вие или партньорът Ви пушите, не трябва да споделяте леглото с бебето си, тъй като това значително увеличава рисковете от SIDS, дори ако не пушите в спалнята.

Ако пушите 1-9 цигари дневно по време на бременност, има повече от четири пъти по-голяма вероятност детето Ви да умре от внезапна смърт при кърмачета, отколкото при жена, която изобщо не е пушила по време на бременността си.

Дори и да сте пушили, докато сте бременна, все още трябва да се опитате да не излагате бебето си на дим след раждането, тъй като това може да помогне за намаляване на риска от внезапната смърт при новороденото.

Къде да получите помощ при отказване от тютюнопушенето

Прекратяването на тютюнопушенето не е лесно и изисква много дисциплина, но това е едно усилие, което си заслужава да бъде направено.

Често задавани въпроси

Как да се откажа от тютюнопушенето?

Отказването от цигарите може да бъде много трудно, но си струва и за Вас, и за Вашето бебе. Имате най-голям шанс да успеете, като получите помощ от професионалисти.

Говорете с акушерката или лекаря, които могат да Ви дадат много полезна информация и дори да Ви насочат към групи, които да Ви окажат нужната помощ. Акушерката и лекарят Ви имат опит с бременни жени, които са пушили по време на беременността си и ще могат да Ви помогнат.

Безопасни ли са електронните цигари за бебето ми?

Понастоящем няма проучвания за връзката между електронните цигарите и SIDS, но по принцип използването на електронни цигари е много по-безопасно от тютюнопушенето.

Отказването напълно от тютюнопушенето е най-добрият вариант, но ако изберете да използвате електронни цигари, продължете да държите бебето си далеч от цигарите и техния дим.

Какво представлява никотиновата заместителна терапия и дали е безопасна по време на бременност?

Никотиновата заместителна терапия (NRT) включва използването на смоли, пластири или таблетки, за да достави малко количество никотин в кръвта. Тези продукти ще Ви помогнат да се справите с “никотиновия глад”, като давате на тялото си никотин без някои от вредните странични продукти на пушенето (например въглероден окис и катран).

Повечето бременни жени могат безопасно да използват NRT, макар че е важно да говорите първо с лекаря си.

Никой в ​​дома ми не пуши и ние рядко отиваме някъде, където има дим, но все още се притеснявам, когато детето ми попада в такава среда. Може ли това да увеличи риска от SIDS?

Рискът от SIDS при случайно излагане на задимена среда вероятно ще бъде много нисък, но няма достатъчно научни доказателства, за да знаем точния риск. Опитайте се да предпазите бебето си от задимена среда през цялото време.

Безопасно ли е да кърмя, ако пуша?

Кърменето има много предимства и независимо дали сте пушач или не, това е най-добрият начин за хранене на Вашето бебе.