Loading...
Наръчник на бебешките продукти 2018-06-20T22:15:33+00:00

Project Description

Как да изберем безопасни за съня продукти? От какво наистина има нужда Вашето бебе за един по-безопасен сън? 

В днешно време, при избора си на детски продукти и стоки, родителите се наслаждават на огромно разнообразие. За съжаление, големият избор може да доведе до объркване и несигурност при взимането на решение от какво всъщност бебето има нужда, както и на какво трябва да се обърне внимание, за да са сигурни родителите, че продуктите, които избират за своето бебе, не само няма да увеличат, но и ще допринесат за намаляване на риска на синдрома на внезапна смърт при кърмачетата (SIDS). Нашата цел е да Ви помогнем при избора на продукти и стоки, като Ви обърнем внимание на най-важните неща, които трябва да имате предвид преди закупуването им.  

Основни продукти от които новороденото Ви бебе ще се нуждае: 

Детска кошара, кошче или креватче; матрак; спално чувалче или завивка; стаен термометър; столче за кола. 

Продукти, които не препоръчваме за бебето Ви: 

Възглавници, тежки и дебели завивки (одеяла, юргани), обиколници за креватче, хамаци, продукти за позициониране на бебето по време на сън. 

Най-важните въпроси, които трябва да зададете: 

Първо: Отговаря ли този продукт на европейските стандарти за качество? При много от бебешките продуктите съществуват конкретни стандарти и изисквания, на които те трябва да отговарят. Това е от огромно значение за тяхната безопасност и най-често срещано при столчетата за кола, но и при много други продукти. 

Второ: Отговаря ли продуктът на всички изисквания за по-безопасен сън. Например ако става въпрос за матрака на детското легло, то достатъчно твърд ли е той. Плосък ли е или има извивка по средата? Водоустойчив ли е или има ли водоустойчиво покритие? 

Трето: Наистина ли отговаря продуктът на твърденията на производителя? Например, ако производителят твърди, че чаршафите за детското легло са направени от органичен памук, то може ли той да го каже. Стоките органичен памук са сертифицирани и следователно производителят би трябвало да разполага със съответните сертификати. Същото важи и за много други продукти.  

Как да установим фактите за даден продукт и да ги разграничим от маркетинговите лозунги на производителите/магазините? 

Вече споменахме наличието на конкретни европейски стандарти за качество при някои продукти. Когато даден продукт отговаря на тези стандарти, то означава, че той е тестван и съобразен с изискванията за качество и сигурност и Вие може да сте сигурни, че той няма да се развали или скъса при първата употреба/пране. Уверете се, че върху опаковката на продукта или на интернет страницата му е ясно обозначено, че той отговаря на приетите за бранша стандарти. Ако не сте сигурни се обърнете към производителя. 

Също така, преди да закупите даден продукт, сравнете неговите характеристики с изискванията и съветите за безопасен сън и вижте той дали отговаря на тях. По този начин лесно ще разграничите фактите от маркетинговите лозунги.   

Към кои твърдения трябва да подходим с доза скептицизъм 

 • Продукти, при които се твърди, че помагат на бебето да спи по-дълго и по-дълбоко. Ако сте изморени и недоспали, то най-вероятно всеки продукт, който Ви обещава, че използвайки го, бебето Ви ще спи по-дълго и по-дълбоко, Ви изглежда като доста добра идея. В действителност обаче съвсем не е така. Колко дълбоко и колко дълго спи едно бебе, отговаря и е нормално за неговия етап на развитие. Например, ако бебето не се събуди когато огладнее или когато нещо не е наред (например ако нещо покрие лицето му), то последиците могат да бъдат фатални. Тази неспособност да се събуди бебето лесно от сън се смята, че е директно свързана със SIDS.
 • Твърдения за “дишащи” и “терморегулируеми” повърхности за сън. Безспорно, един от основните рискови фактори при SIDS е прегряването на бебето. Затова е и логично да търсите “дишащи” повърхности за сън, но въпросът е до каква степен всъщност те биха могли да доведат до терморегулация. Най-сигурният начин да се уверите, че на бебето Ви не му е прекалено горещо е да го сложите да спи на твърд и плосък матрак, по гръб, облечено с дрехи и завито с завивки, които са подходящи и напълно съобразени със стайната температура (която от своя страна трябва да е между 18 и 22С). Ако спазвате тези оказания, то дали повърхността, върху, която спи бебето “диша” или “не диша”, не е толкова важно, колкото това тя да е водоустойчива или да има водоустойчиво покривало. Водоустойчивостта може да спре развитието на бактерии и намали риска от инфекции, които пък от своя страна могат да увеличат риск от SIDS. 
 • Твърдения, че самият продукт е “по-безопасен” за съня на бебето и намаля риска от SIDS. Всъщност не съществуват стандарти, спрямо които да се разглежда дали даден продукт конкретно намалява или увеличава риска от SIDS. Повечето стандарти са свързани с конструкцията на продукта, материалите, които са използвани, дали те са безредни, наличието или липсата на химикали, както и противопожарната им безопасност. За това Ви съветваме да сте предпазливи спрямо продукти с подобни твърдения. За да намалите риска от SIDS, по-скоро се спрете на продукти, които Ви позволяват по-лесно да следвате съветите и изискванията за по-безопасен сън. Например, едно от изискванията за по-безопасен сън е липсата на свободностоящи завивки в леглото на бебето, които могат да закрият лицето му и да възпрепятстват дишането му. Следователно, използвайки точният за Вашето бебе размер спално чувалче, Вие изключвате възможността бебето да се изхлузи под завивките. От тази логика следва, че продуктите, които Ви помагат да следвате препоръките за по-безопасен сън, крият по-малък риск от тези, които Ви възпрепятстват. 
 • Твърдения, че продуктът намалява риска от плагиоцефалия (синдром на плоската глава). Главата на бебето е естествено мека и затова може при залежаването му върху твърда повърхност, главата му да стане “плоска”, което може да притесни някои родители. По принцип, не би трябвало да Ви е нужен продукт, за който се твърди, че предотвратява или намаляване риска от синдрома на плоската глава,но ако се притеснявате, консултирайте се с Вашия лекар. Ако продуктът е достатъчно мек, за да реално намали риска от синдрома на плоската главата, то той е и достатъчно мек, за да причини прегряване на бебето, което пък увеличава риска от SIDS. Всеки един мек предмет в креватчето на бебето може да увеличи допълнително риска от SIDS. Осигурявайки на бебето си достатъчно време по корем докато е будно (и под Ваше наблюдение), Вие можете да избегнете напълно или намалите ефекта на синдрома на плоската главата, без да увеличавате риска от SIDS. 

 За по-безопасен сън не е нужно да купувате много продукти или да харчите повече за скъпи стоки. Напротив, колкото по-малко ненужни предмети има в и около креватчето на Вашето дете, толкова по-безопасно е това за неговия сън. 

Ето и основните продукти, от които Вие и Вашето бебе ще се нуждаете по отношение на неговия сън. 

 • Кошарка/креватче и матрак 

Много е важно матракът, на който спи бебето Ви, да е твърд, напълно плосък и водоустойчив, без меки или омекотени зони, особено около главата на бебето. Известно е, че меките матраци повишават риска от SIDS. Един от основните начини по които бебета се охлаждат сами (терморегулират) е чрез главата. Меките матраци затрудняват бебетата да отделят топлина, тъй като главичката им потъва в тях и се запарва, което много лесно довежда до прегряването им. Повърхността на матрака трябва да е достатъчно твърда, че когато бебето Ви е поставено върху нея, главата му да не потъне повече от няколко милиметра.  

Три основни въпроса, които трябва да си зададете преди да закупите матрак за Вашето бебе:

 1. Твърд ли е?            2.  Плосък ли е?         3.  Водоустойчив ли е? 

Ако се спрете на матрак втора ръка, освен в гореспоменатите неща, се уверете се, че е бил складиран на чисто, сухо, незадимено място.  

 • Спално чувалче или завивка 

Бебешките спални чувалчета са много добър вариант, тъй като могат да предотвратят главата на бебето Ви да бъде случайно покрита от свободностоящи завивки. Можете да изберете различни дебелини на чувалчето (измервани в тог), съобразени със стайната температура и сезона, за сте сигурни, че на бебето Ви не му е нито горещо, нито студено. Също така, можете да изберете между различни размери, в зависимост от възрастта, височината и теглото на Вашето бебе. Важно е спалните чували да му седят по мярка/ да му пасват добре около раменете и деколтето, така че главичката на бебето да не може да се изхлузи навътре в чувалчето. Когато използвате спално чувалче, съобразено с нуждите на бебето и стайната температура, то тога не е необходимо (даже не е и препоръчително) да го завивате с допълнителни завивки или одеяла. Одеялата са добра като алтернатива, стига да не са твърде дебели, така че да няма опасност от прегряване на бебето. Ако използвате завивки, уверете се, че са здраво закрепени, а не свободностоящи и не се качват над раменете. Поставете бебето си в позиция “табла-крак” (краката на бебето да седят срещу долната табла на леглото), за да избегнете свличането на бебето надолу и съответно опасността от това завивката да закрие личицето му и да затрудни дишането му. 

 • Стаен термометър  

Препоръчителната температура в стаята, в която спи бебето, е между 18 и 22С. Облеклото и завивки трябва да са съобразени с нея. Понякога е трудно родителят да прецени сам дали подържа оптимална температура и поради тази причина стайният термометър може да се окаже безкрайно полезен, за да сте сигурни, че на бебето не му е нито прекалено топло, нито студено.  

 • Столчето за кола 

Бебешките столчета за кола са изключително важни за безопасността на Вашето бебе по време на пътуване, но бебетата не трябва да бъдат оставяни да спят в столчето за кола за продължителни периоди от време. Бебешките столчета за кола не са плоски, поради което бебето е в позиция, в която може да се окаже, че бебето се е изкривило на страни или главичката му не е изправена. При по-дълги пътувания осигурявайте на бебето си редовни почивки, по време на които го изваждайте от столчето за кола и го слагайте по гръб върху плоска повърхност (макар и за няколко минути). Ако е възможно, нека възрастен да седне до бебето на задната седалка или използвайте специално бебешко огледало за обратно виждане , за да можете да го наблюдавате по всяко време. 

 • Детската количка 

Най-безопасният начин за сън на бебето е върху твърда повърхност. Използвайки кошче за новородени като част от детската количка, уверете се, че матракът му не е прекалено мек и главичката на бебето не потъва в него. Следвайте същите съвети за безопасност, които важат и за креватчето на бебето. Разхождайки се навън с количката, съобразете облеклото и завивките/чувалчето с температурата, така че на бебето да не му е прекалено топло или студено. 

 Продукти, които не препоръчваме да използвате поне през първите 6 месеца (а и по възможност и до 1 годинка) 

 • Хамак (люлка от плат) или подобни на “гнездо” продукти за сън, които понякога родителите използват вместо или като допълнение към матрака, представляват повърхности за сън, които са по-меки или леко извити, което води до това бебето да “потъне” в тях. По този начин бебето е изцяло обгърнато от продукта, като наподобява позицията в хамак или гнездо. Липсата на въздух и липсата на циркулация на въздуха около бебето и особено около главичката му, лесно може да доведе до прегряване и съответно до увеличаване на риска от SIDS. Меките, усукани материали също могат да покрият устата и носа на бебето, ако са притиснати срещу него. Също така е важно да знаете, че макар и да съществуват европейски изисквания за детските матраци, то такива не съществуват за продукти тип “хамак” или “гнездо”. 
 • Възглавници, дебели одеяла и детски юрганиТези продукти се свързват с увеличаване риска от SIDS и не се препоръчват за бебета под 12 месеца. 
 • Обиколници за креватчето. Обиколниците представляват сериозен риск за бебетата. Множество инцидентите са причинени от това, че бебетата се заплитат във връзките или платовете им. Опасността бебето да притисне устата или нослето си в тях по време на сън представлява огромна опасност от задушаване. Колкото е по-празно бебешкото креватче (изпразнено от ненужни предмети), толкова по-безопасно е то.  
 • Продукти, които придържат бебето в една позиция. Бебетата не трябва да спят върху повърхност, която ги ограничава или ги държи в една позиция, независимо дали това е на гърба, предната или страничната им страна. Представете си Вие да заспивате и да не може да помръднете тялото си макар и мъничко и до какъв дискомфорт би довело това. При някои продукти се твърди, че помагат на бебетата да се отпуснат, като ги държат в позиция по корем. Това обаче е много рисковано, ако бебето заспи по корем, затова ние силно Ви препоръчваме да не използвате подобен вид продукти.