Loading...
ABC на безoпасния сън 2018-06-20T22:16:05+00:00

Project Description

Докато SIDS не може да бъде напълно предотвратен, то може да намалите риска от това да се случи значително, като следвате нашите съвети за по-безопасен сън.  

А (АLONE) – САМ

 • Най-безопасното място за сън на Вашето бебе е в същата стая с Вас, но НЕ и в същото легло!  

Споделянето на стаята Ви с бебето през първите шест месеца, може да намали наполовина риска от SIDS. Родителите могат да доближат бебешкото креватче до тяхното, за да имат по-лесен физически контакт с бебето, като едновремено с това по този начин успяват да избегнат спането на бебето в тяхното легло. Повече информация за опасностите, които крие спането в едно и също легло и как да ги избегнете, може да намерите в раздел “Споделено спане”. 

 • Бебето трябва да спи САМО и в ПРАЗНО легло.  

Не добре прикрепено спално бельо, обиколници и играчки увеличават риска от задавяне и заклещване. 

 • Намалете риска от ЗАДУШАВАНЕ. 

Употребата на свободностоящи завивки от типа на одеяла, чаршафи или постели в детското креватче не е препоръчителна, защото рискът от задушаване е много голям. Експерти и лекари са единодушни е, че най-сигурният начин за спане на бебето е то да спи в спално чувалче. Подробна информация ще намерите в раздел “Завивки”.  

 • Никога НЕ ЗАСПИВАЙТЕ на диван или кресло с бебето, тъй като това може да увеличи риска от SIDS 50 пъти. 
 • НЕ спете ЗАЕДНО с бебето си, ако Вие или Вашият партньорсте употребили алкохол, ако сте пушач, приемате наркотици или сте изключително уморени; тези фактори излагат бебето на изключително висок риск от SIDS, когато спи. Според проучвания, рискът от SIDS при съвместно спане е шест пъти по-висок при пушачите, отколкото при непушачите. 

B (BACK) – ПО ГРЪБ

 • Бебетата трябва да слагани да спят по ГРЪБ и да играят по корем.  

Поставяйте винаги бебето да спи по гръб – и през деня и през нощта – тъй като това може да намали риска от SIDS шест пъти в сравнение със спането по корем. Повече информация може да намерите в раздела “Позиции за сън”. 

 • НЕ прегрявайте/претопляйте бебето по време на сън. 

Използвайки подходящата дебелина спално чувалче, драстичо ще намалите опасността от претопляне и прекомерно завиване, както и разбира се опасността от измръзване. Как да изберете подходящата дебелината, размер и комбинация с дрешки може да научите от раздел “Завивки”. 

 • Подържайте разумна ТЕМПЕРАТУРА в стаята на бебето. 

Експертите препоръчват в спалнята на детето да се подържа температура между 18°С до 20°– 21° С. По този начин отново намалявате вероятността от прегряване и от своя страна се намаля и рискът от синдрома на внезапната смърт. Повече информация ще намерите в раздел “Температура”.  

 • НЕ ПУШЕТЕ в стаята, в която спи бебето.  

Дръжте бебето в незадимена среда и по време на бременността и раждане – това е едно от най-важните неща, които можете да направите за Вашето бебе. Около 60% от внезапните смъртни случаи при новородени могат да бъдат избегнати, ако бебето не е било изложено на дим по време на бременността или в дома си. Повече информация ще намерите в раздел “Цигари”. 

 • Бебетата трябва да бъдат слагани в различни посоки на леглото, за да не спят само на едната страна на главата. 

Например, един ден слагайте бебето да спи с глава към десния край на леглото му, а на следващия ден – към левия край. 

C (CRIB) – В БЕБЕШКО КРЕВАТЧЕ

 • Бебето трябва да спи само в бебешко креватче, което отговаря на стандартите за безопасност. 
 • Матракът му трябва да е с ТВЪРДА повърхност. 
 • Креватчето трябва да бъде ПРАЗНО: 

Без възглавници и юргани. Без обиколници. Без меки играчки. Без необезопасено спално бельо. 

 • Избягвайте използването на приспособления за поддържане на определена поза на спане – няма доказателства, че има полза от тях, а в някои случаи могат да представляват риск от задушаване, ако бебета ги разместят. 
 • Повече информация можете да намерите в раздел “Креватчето и матракът”. 

Горепосоченото е особено важно за бебета, родени преждевременно или с ниско тегло при раждане, тъй като тези бебета са изложени на по-висок риск от SIDS.