Loading...
КАКВО Е SIDS 2018-06-20T22:17:31+00:00

Project Description

Синдромът на внезапната детска смърт (Sudden Infant Death Syndrome) е внезапна и неочаквана смърт на бебе, без да бъде открита причина за това.

Внезапната и неочаквана смърт на бебе се нарича от професионалистите „внезапна неочаквана смърт в ранна детска възраст“ (SUDI) или „внезапна неочаквана смърт в детството“ (SUDC), ако бебето е на възраст над 12 месеца. Смъртта на бебето, която настъпва неочаквано, понякога се нарича „внезапна смърт при новороденото“.
Някои внезапни и неочаквани смъртни случаи могат да бъдат обяснени след аутопсия, която например може да открие непредвидена инфекция или метаболитно разстройство. Смъртните случаи, които обаче остават необясними след смъртта, обикновено се регистрират като „синдром на внезапната смърт при кърмачета“ (SIDS) или SUDC при дете над 12 месеца. Понякога се използват други термини като „SUDI“ или „неопределен“.

Независимо, че SIDS е сравнително рядко явление, то опасността от него не трябва да бъде подценявана. Ето някои стъпки, които може да предприемете, за да намалите риска за Вашето бебе.

Какво причинява SIDS?

Няма еднозначен отговор на това, какво причинява SIDS. При много бебета това е комбинация от фактори, които им въздействат през уязвимия етап от тяхното развитие, което води до внезапната им и неочаквана смърт.

Въпреки това, може да намалите значително рисковите фактори за възникване на SIDS, следвайки съветите за по-безопасен сън.

На какви възраст бебета са най-изложени на риск от SIDS? Кога се понижава риска?

Около 89% от смъртните случаи от SIDS се случват, когато бебето е на възраст около шест месеца или по-малко.
За да намалите риска от SIDS за Вашето бебе, следвайте нашите съвети, базирани на доказателства за по-безопасен сън – като например бебето да спи по гръб в чисто креватче, кошара или кошница (без свободно стоящо спално бельо) – през първите шест месеца.

След този период рискът е по-малък, но въпреки това SIDS все още може да настъпи, така че е най-добре да продължите с рутината, която сте изградили с течение на времето, за по-безопасен сън.

Дали SIDS има някакви симптоми?

Понастоящем няма данни, които да показват, че бебета, починали от SIDS, са имали конкретни симптоми.

Въпреки това, много изследователите в световен мащаб са ангажирани с редица научни проекти, които имат за цел да открият основната причина за SIDS и всички фактори, които биха могли да предполагат, че бебето е изложено на по-висок риск. Заключенията от подобен вид изследване могат да помогнат на лекарите да определят с голяма точност, дали бебето е изложено на по-висок риск от SIDS или не е.  След което, работейки тясно с родителите под формата на обучения, съвети, информационни материали и срещи, те могат драстично да допринесат до намаляването на риска за това бебе.

Защо не използваме термина „смърт в кошчето“?

„Смърт в кошчето“ е термин, който често се използва в миналото, за да опише внезапната и неочаквана смърт на дете. До голяма степен този термин е изоставена поради подвеждащото си описание, че внезапната смърт на децата може да се случи само когато зспят в кошчетата си, което ние знаем, че е невярно.

Колко често всъщност се случва SIDS?

Докато SIDS е сравнително рядко явление – през 2015 г. в Обединеното кралство са починали 214 бебета  от SIDS – то все пак съществува като реална опасност и проблем. За щастие има стъпки, които можете да предприемете, за намаляване на риска.

Може ли SIDS да бъдe предотвратeн? Какви са най-големите рискови фактори?

Докато SIDS не може да бъде напълно предотвратен, то може да намалите риска от това да се случи значително, като следвате нашите съвети за по-безопасен сън. Тах може да ги намерите в раздел “ABC на безопасния сън”.

Притеснявам се за риска от SIDS при моето бебе! С кого мога да разговарям?

Нашият екип за подкрепа е тук, за да отговори на Вашите въпроси за SIDS или по-безопасен сън за бебета.

Можете също така да говорите с Вашата акушерка или лекар, ако имате въпроси или притеснения.

Какви мерки и стъпки се предприемат в България за намаляване на риска от SIDS?

Безспорно темата за сигурността на бебето по време на сън е от огромно значение и затова ние създадохме инициативата “Safe Baby Sleep”. Нейната цел е да популяризира темата в България, както и реално да допринесе за намаляване на случаите на SIDS чрез въвеждането на конкретни мерки и действия.